Maandagochtend.

Mijn wekker gaat, het is 6.30 uur. Buiten is het druilerig en donker. Niels draait zich nog een keer om. Ik niet, ik ga er alvast uit. Ik vind het fijn als ik als eerste eruit ben en eventjes de tijd en het huis voor mijzelf heb. Ik ben moe, ben nooit zo’n ochtend mens geweest, maar ondanks de volle agenda heb ik zin in de dag!

Rond 7 uur loop ik naar de kinderen en kus ze één voor één wakker. Ze zijn lekker warm en slaperig. Ik zou er best nog even naast willen kruipen. Ik help de jongste (3) met aankleden en roep naar de middelste (5) dat een zomerjurk nu niet zo’n goed idee is en vraag aan de oudste (8) of ze al is opgestaan. Ondertussen hoor ik mijn man (40) beneden het ontbijt maken. We zijn een geoliede machine.

Ik zat om 6 uur te kolven en racete met spuug op mijn schouder en ongepoetste tanden de deur uit.

Om 8 uur gaan we allemaal relaxed de deur uit. Ik denk terug aan de tijd dat ik om 6 uur zat te kolven, dochter op het kinderdagverblijf droppen en dan door racete naar kantoor. Bek af was ik, maar ik deed het. Want ik koos er zelf voor, dus klagen deed ik niet. Als ik collega’s hoorde over moe zijn of tijd tekort dan moest ik echt keihard lachen van binnen! Wacht maar…

Je wil een goede mama zijn en gunt je kind alle liefde en aandacht van de wereld. Daarnaast wil je jezelf blijven ontwikkelen als professional, want werken geeft voldoening. Maar sinds de kinderen er zijn lijkt het wel alsof je altijd haast hebt. Het voelt alsof je altijd wel ergens tekort schiet en dat is zooo frustrerend.

Omdat ik als moeder en als ervaren coach weet dat we in hetzelfde schuitje zitten deel ik mijn top 11 van meeste voorkomende struggles onder werkende moeders met je.

Welke komt jou bekend voor?

 

De 11 meest voorkomende struggles onder werkende moeders

Struggle #1 

Je doet het liefste alles zelf, want dan gebeurt het goed

Eerlijk is eerlijk, je wil wel delegeren of loslaten, maar als je dat doet zie je toch vaak dat dingen verkeerd lopen of anders gaan dan hoe jij het wilt. Hierdoor kost het soms meer tijd, geld, energie of frustratie dan wanneer je het ‘eventjes’ snel zelf doet en dan weet je zeker dat het ook echt gebeurt en goed gedaan wordt (helaas staan er nog 1001 van dit soort dingen op je to do lijstje).

Struggle #2

Alle ballen hoog willen houden (tegelijk)

Natuurlijk wil je de beste mama voor je kinderen zijn, een leuk wijf én een attente vriendin zijn. Daarnaast wil je ook graag drie keer in de week sporten, die leuke klus erbij doen én meehelpen tijdens het kerstdiner op school.

Het lijkt alsof je alles onder controle hebt, maar het voelt niet zo. Je hebt constant het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en overal nét tekort schiet. Je moet rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan.

Struggle #3

Je werk tot in de puntjes goed willen doen

Je wil geen fouten maken op je werk en laten zien dat je goed bent in je werk. Dus doe je altijd extra hard je best. Jij doet echt niet onder voor die jongere collega zonder kinderen! Stiekem wil je ook laten zien dat je het heus wel onder controle hebt.

Struggle #4

Ligt het aan mij? Bij anderen lijkt het altijd zo moeiteloos te gaan

Je twijfelt vaak of het niet beter, anders, sneller, makkelijker kan. Ligt het aan jou dat het zo hard werken is? Het lijkt zo easy en moeiteloos te gaan bij anderen.

Maar wat je doet, maakt niet wie je bent! Echt, niets zo verraderlijk als jezelf meten aan anderen en daar een oordeel aan hangen. Voor je het weet trek je de kaart ‘ik ben een slechte moeder’. Maar dat ben je echt niet, geloof me. Ik ken moeders zoals jij.

Struggle #5

Het niet in eigen hand hebben – Afhankelijk zijn van anderen

Collega’s die te laat iets opleveren waardoor jij harder moet rennen en in de knel komt. Een leidinggevende die net als je weg wilt gaan binnenkomt. Je schoonmoeder die langs wil komen maar niet weet hoe laat. Je wringt je in allerlei bochten om de ander niet teleur te stellen of om een conflict te voorkomen. Maar, het gevolg is: Je bent afhankelijk van anderen. Daardoor heb je minder grip op je tijd en agenda en haast je je wat af.

Struggle #6

Schuldig voelen​

Je voelt je schuldig naar werk dat je op tijd weg moet, je voelt je schuldig naar de kinderen dat ze naar de BSO moeten, je voelt je schuldig dat je je moeder nog niet gebeld hebt, je voelt je schuldig naar die vriendin die het zo moeilijk heeft, je voelt het schuldig dat je ‘s avonds gaat sporten terwijl je al zo weinig thuis was vandaag.

Je voelt je altijd wel ergens schuldig over. Vooral over wat je allemaal niet doet of niet goed genoeg gedaan hebt. De lat ligt altijd hoog voor jou.

Struggle #7

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd

Mooie opgetuigde kerstboom, schone keuken, speelgoed gesorteerd, kleding met juiste seizoens maat (schoon) in de kast, wasgoed helemaal bij… thuis zijn moet je rust geven, want dan kun je bijkomen van die drukke werkdag.

Dus wat doe je, je gaat zo snel mogelijk in de weer om alles opgeruimd en netjes te hebben. Want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, toch? Dat je daarna bekaf op de bank zit, klaar voor bed bent en geen energie meer hebt om iets voor jezelf te doen, dat doet er even niet toe.

Struggle #8

Onderschatten wat je allemaal doet

Je ziet vooral wat je allemaal niet gedaan hebt en wat er nog moet gebeuren. Pfff je zou door al die bomen het bos gewoon niet meer zien. Terwijl je echt wel efficiënt alles gedaan hebt vandaag.

Struggle #9

Structureel tijd tekort voor alles wat je wil

Veel moeders werken na verlof wat minder uren, maar de taken en verantwoordelijkheden blijven hetzelfde. En thuis zijn het toch vaak de vrouwen die de meeste organisatie, regeldingen en -vooruit-over-nadenk-dingen- doen, naast het huishouden. Eerlijk is eerlijk, wij doen gewoon het meeste, ook de dingen die niet zichtbaar zijn.

Struggle #10

Geen tijd om te schakelen

Agenda voor morgen bekijken. Laptop uit. In de auto nog wat mensen bellen. Notitie in je telefoon. Kinderen ophalen- Mam, mammie, mama, mammaa, maaaammmmaaaa!!!! Wow, dat is even schakelen. Je energie en hoofd zijn nog bezig met werk terwijl er thuis al aan alle kanten aan je getrokken wordt. Dit is wel een beetje too much voor je hoofd.

Struggle #11

Je zegt ja, maar je bedoelt nee

Je stelt mensen niet graag teleur, wil het anderen graag makkelijk maken en wil ook geen conflict uitlokken. Dus voordat je er over nagedacht hebt zeg je al: Ja hoor, dat doe ik wel! Nee toch …Oops, I did it again. Daar gaat de tijd die je voor jezelf had gepland.

Samengevat

Struggle #1: Je doet het liefste alles zelf.

Struggle #2: Alle ballen hoog willen houden.

Struggle #3: Je werk tot in de puntjes goed willen doen.

Struggle #4: Twijfelen- Ligt het aan mij?

Struggle #5: Het niet in eigen handen hebben.

Struggle #6: Schuldgevoel.

Struggle #7: Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Struggle #8: Onderschatten wat je allemaal doet.

Struggle #9: Structureel tijd tekort.

Struggle #10: Geen tijd om te schakelen.

Struggle #11: Je zegt ja, maar bedoelt nee.

Wil jij leren hoe je van tijd tekort naar tijd genoeg kan gaan? Slow 2 Flow technieken ontvangen waardoor je makkelijker ontspant en weer ruimte voelen om je vuurtje te laten branden?

7 verrassend eenvoudige tips

Ontvang ze direct in je mailbox om vandaag nog mee aan de slag te gaan!

Check je mailbox voor de 7 tips!

De Urban Mom Weekplanner

Ontvang de gratis planner direct in je mailbox om vandaag nog mee aan de slag te gaan!

Check je mailbox voor weekplanner in 2 verschillende stylen!

Gratis Urban Mom Balanstest©

Meer balans voor relaxte moeders

-

Met de Urban Mom Balanstest© laat ik je zien wat jouw grootste bottleneck is op dit moment.
 Als je in balans bent dan heb je meer geduld, geniet je en voel je je gelukkig. Na de test ontvang je direct 
3 praktische handvatten!

You have Successfully Subscribed!