jezelf tegenkomen

Jezelf tegenkomen – op het werk en thuis

Zodra ik tegenover haar zit op de coachstoel, voel ik een oud patroon opkomen. Een patroon van onzekerheid en hard werken.

Ik wil indruk maken, op haar, mezelf, de beoordelaar. Een echte ‘wow’-sessie neerzetten die mijn kwaliteiten als coach benadrukken. 

Tijdens de intensieve mBIT Mastercoach opleiding maakte ik kennis met Gerda. Grijs haar, klein van stuk, heldere ogen en heel veel kennis en ervaring met systemisch werk.

Voor het eindassessment had ik de eer om Gerda te coachen. Een uitdaging die ik met beide handen aangreep, vol enthousiasme om te laten zien wat ik als ervaren coach in huis had. 

Gerda had haar eigen uitdagingen. Ook haar uitdaging ging om jezelf tegenkomen.

Ze wilde deze sessie onderzoeken wie ze was buiten haar rol als trainer. Want haar professionele zelf versus haar privé zelf leken wel verschillende mensen. 

Wie ben ik als ik geen trainer of coach ben?

me, myself and I

Jezelf tegenkomen in hoe je doet en wie je diep van binnen bent, kan confronterend zijn. Je voelt en ziet kanten van jezelf die je misschien liever zou vermijden of negeren. Want wanneer je jezelf tegenkomt kan dit heel ongemakkelijk voelen, onzeker maken of zelfs weerstand oproepen.

Loop je hiervoor weg, of ga je de ontmoeting aan wanneer jij jezelf tegenkomt?

 

Tijdens onze sessie leidde ik haar naar haar hart, hoofd, buik en bekken en legde contact met hoe zij zichzelf doet, vanuit haar autonome zenuwstelsel. Daar waar patronen hun oorsprong hebben. Want jezelf tegenkomen, gebeurt op verschillende lagen.
Er kwamen mooie antwoorden en enkele nieuwe inzichten. Maar niet de ‘wow’ waar ik op hoopte en voor ging.

Ik voelde diep van binnen dat er meer was, een laag dieper dan waar we tot dan toe waren geweest. 

jezelf tegenkomen

Weer kwam ik mezelf tegen, maar nu de nieuwe kant die ik steeds beter leer kennen van mezelf.

Rustig ademde ik een paar keer in, maakte contact met mijn eigen hart, hoofd, buik en bekken en besloot op mijn intuïtie te vertrouwen en het anders aan te pakken.

Niet wetende hoe Gerda erop zou reageren, en of het zou werken, veranderde ik de routing van buik (waar je identiteit zit en zelfbescherming) naar hoofd (waar het logisch denken zit, en vanwaar je betekenis geeft).

Jezelf tegenkomen, in hoofd, hart en ziel

Meestal werk ik niet zo vaak met het hoofd omdat dat bij de meeste mensen al zo over vertegenwoordigd van zich laat horen. Maar nu had ik het idee dat haar hoofd juist wel eens de ingang kon zijn tot een diepere laag.

Ik nam haar met zachte ogen mee op reis in zichzelf. Een laagje dieper, dieper en dieper… totdat er geen laagjes meer waren. De plek waar geen antwoorden en geen vragen zijn. Geen onzekerheid. Geen vechten of vluchten. Geen patronen. 

Wanneer je oké kan zijn in en met het niets, dan ontstaat er diepe rust in je systeem. Alsof je in het midden van een orkaan staat.

En daar op die plek van niet weten, liet ik haar verbinding maken met haar andere zelf. Jezelf tegenkomen: Ze kwam zichzelf tegen. Haar professionele zelf en haar persoonlijke zelf. 

Twee vrouwen die elkaar ontmoeten in een wereld van overgave, rust en vertrouwen.

En toen gebeurde het. Poefff.

Tranen bleven stromen bij Gerda en met een zachte hand hield ik haar hand vast in haar schoot. Ze was veilig in en bij zichzelf. Ze kwam thuis.

jezelf tegenkomen

Na afloop appte Gerda deze review voor mij:

” Werken met Nina haalde in mij iets heel kwetsbaars naar boven. Professioneel werken vanuit het hart, met zachte ogen haalde het beste in mij naar boven. Nu kan ik bewust kiezen of ik het omarm of loslaat. Zo fijn dit. Nina bedankt”

Hoofdbrein, hartbrein en buikbrein komen elkaar tegen

Uit de laatste ontdekkingen in de neurowetenschappen blijkt dat we complexe, adaptieve en functioneel neuraal netwerken – of ‘breinen’- in ons hart en maag-darmkanaal hebben.

mBIT staat voor Meervoudige Brein Integratie Technieken.

Met deze methodiek worden de verschillende breinen aangesproken om samen te werken en zijn ze zodanig nauw betrokken bij de controle en de behandeling van een breed scala aan functies en de belangrijkste gedragscompetenties.

mBraining, het proces van mBIT is gebaseerd op eeuwenoude wijsheidstradities en werkt in combinatie met het meest recente neuro-wetenschappelijke onderzoek naar onze 3 belangrijkste neurale netwerken: In ons hart, onze hersenen en onze buik.

Het resultaat is een verbluffend simpele maar zeer effectieve nieuwe methodiek om in contact te komen met je eigen intuïtie en wijsheid. Hierdoor help ik je naar een bewuster, zinvoller, gelukkiger en actiever leven!