Opgejaagd gevoel in rust

Een opgejaagd gevoel in rust

De 15 meest herkenbare symptomen

Heb jij vaak een opgejaagd gevoel in rust? En kom je na een rondje op je telefoon tot de conclusie dat je je nog steeds niet veel beter voelt? Sterker nog, in plaats van ontspannen en geïnspireerd glipt de tijd door je vingers en ben je geïrriteerd dat je zo moe bent en nog niets gedaan hebt? 

Dan moet je nodig resetten om spanning in je lichaam te verminderen. Op die manier krijg je rust in je hoofd. Hierdoor ben je niet alleen meer relaxed, je kunt ook veel beter oprecht en bewust genieten van de tijd die je even voor jezelf hebt. 

Lees snel verder en ontdek hoe dit resetten eruitziet en hoe je het zelf kunt toepassen.

Waardoor voelen we ons opgejaagd in rust?

De wereld verandert in een hoog tempo. Als ik alleen al kijk naar het tempo waar ik in leef in vergelijking met toen mijn ouders mijn leeftijd hadden. Valt me pas echt op hoe enorm hoog onze leef snelheid nu is. 

 

We willen veel en we moeten veel: Van anderen èn onszelf. 

Er komt zoveel op ons af en we verwachten ook van onszelf dat we dat allemaal kunnen bijbenen en bijhouden. Toen een vriendin van mij uitviel met het label ‘overspannen’, had ze werkelijk geen idee. 

“Ik ben altijd degene die met gemak 5 ballen hoog houdt!”.

We hebben het zelf niet eens door, omdat druk zijn, voelen en druk doen een automatische is geworden.

 

Jij bent niet zo’n stereotype moeder, jij bent anders.

Veel vrouwen voelen zich gehaast door FOMO, Fear of missing out. Ze willen geen saai stereotype moeke zijn, wiens doel is voor de kinderen zorgen en het huishouden. Ze zijn zoveel meer dan alleen moeder. En dat willen ze laten zien aan de buitenwereld en zichzelf. Gooi daar nog een portie bewijsdrang op en je hebt een behoorlijk vol bordje.  

 

Social Media laat je zien wat je allemaal mist. 

Instagram en andere social media kanalen laten ons zien wat we in de tijd die we zitten te scrollen, ook allemaal hadden kunnen doen. En vooral hoe ons leven ook zou kunnen zijn: Met een prachtig ingericht huis, een romantisch liefdesleven, de meest grappige kinderen, adorable huisdieren en vele persoonlijke inzichten en successen. 

 

We zijn op zoek en constant onderweg naar een volgend iets

Het laat je zien hoe goed het met anderen gaat… en dat geluksgevoel willen we ook! We willen dus steeds meer dan wat we hebben. Voldoening en tevredenheid schuift constant voor ons uit.  

We zijn op zoek en daardoor constant onderweg ergens naartoe, zonder aan te komen op de plaats van bestemming. We jagen in cirkels onze eigen staart na. 

 

Wat doen we verkeerd waardoor we ons zo opgejaagd voelen in rust?

Een serie kijken tijdens het koken en ondertussen nog even een werkmail beantwoorden. Tussendoor nog een ruzie sussen terwijl je een ander kind helpt met huiswerk.

 

Multitasken leidt tot een opgejaagd gevoel in rust.

Uit cijfers van het SCP blijkt dat we een vijfde van onze tijd twee of meer activiteiten combineren. En ik moet bekennen. Ik heb jarenlang ook stoer geroepen, ik ben een vrouw ik kan dat!

Maar we moeten het helemaal niet willen! Want uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat wie multitaskt, vaker aangeeft zich opgejaagd te voelen.

 

We schakelen constant tussen twee werelden.

Doordat we instant bevredigd worden bij elke vraag die we onszelf stellen, want.. ik zoek het gelijk even op: bevind je je constant in twee werelden. De fysieke en de online wereld. 

Ook activiteiten die ontspanning zouden moeten brengen, zoals lezen, of tijd met een vriendin of je kinderen, kunnen onrustig en gehaast aanvoelen. Omdat er voortdurend een beroep op je wordt gedaan om tussendoor appjes en mails te beantwoorden

 

We hebben meer prikkels en minder pauze tijd om te verwerken.

En de momenten waar we vroeger rust hadden, zoals in de rij van de kassa, bij de bushalte, etc… Zijn dat nu momenten dat onze hersenen nog steeds prikkels te verwerken krijgen doordat we op onze telefoon zitten. Of je nou muziek of een podcast luistert. Je hersenen krijgen nu veel meer prikkels te verwerken, zonder een kleine rustpauze.

 

We worden steeds efficiënter, maar voelen ons steeds drukker.

Het is de tegenstrijdigheid van hoe we zo efficiënt mogelijk onze tijd proberen in te delen: Het zorgt er alleen maar voor, dat we ons drukker voelen.

Zorg goed voor jezelf en zeg nee als het niet goed voelt!

Heb je het druk, of voel je je druk? 

De kans is groot dat het antwoord twee keer Ja is!
Voor je energie, je ontspanning en je algehele welzijn is het belangrijk dichtbij jezelf te blijven. Maar hoe doe je dat, als er aan alle kanten aan je getrokken wordt?

Luister naar je gevoel! Juist wanneer je hoofd er van alles van vindt!

De meditatie  ‘Ruimte maken voor jezelf‘ helpt jou om dichtbij jezelf te blijven en te voelen wat jij nodig hebt en belangrijk vindt. Spreek jezelf uit en kom op voor je eigen keuzes op jouw manier. Klik op de knop om te lezen wat deze meditatie jou kan opleveren…

 

Hier moet je mee stoppen zodat jij je minder opgejaagd voelt in rust!   

We scrollen, netflixen, podcasten wat af met zijn allen. Daarmee lopen we weg voor de onrust in onszelf. Je verdooft je en laat niet toe wat je echt voelt. 

Je blijft in een hoge energie zitten. Neemt nog een koffie. Glas wijn. Snack. Zet drukke muziek op of zoekt een artikel of podcast over – hoe om te gaan met een opgejaagd gevoel in rust – 

 

Doorbreek ongezonde gewoonten.

Vaak weten we wat goed voor ons is. We hebben ondertussen zoveel zelfkennis en inzicht opgedaan… maar lukt het niet om patronen en de vicieuze cirkel te doorbreken. Met als gevolg dat het voelt alsof we falen. Schaamte en zelfkritiek nemen toe. We zijn zo op onszelf gericht dat er weinig ruimte meer is voor anderen, laat staan ruimte voor intimiteit.

Dit zijn de 15 meest voorkomende symptomen van een opgejaagd gevoel in rust!

Dit zijn de 15 meest voorkomende symptomen bij vrouwen die last hebben van een onrustig gevoel wanneer ze een moment voor zichzelf hebben: 

15 symptomen van een opgejaagd gevoel in rust

    1. Constant gevoel van rusteloosheid.
    2. Gevoel nergens echt tijd voor te hebben.
    3. Moeilijk stilzitten en niets doen.
    4. Hoog in je energie (blijven) zitten.
    5. Gedachten gaan alle kanten op; veel piekeren.
    6. Gemakkelijk geïrriteerd en ongeduldig.
    7. Kort lontje en je onterecht afreageren op anderen.
    8. Slecht in slaap komen, moeilijk doorslapen of vroeg wakker.
    9. Altijd ‘aan’ staan.
    10. Moeite met ontspannen en loslaten.
    11. Alles gehaast doen, zelfs als je wel tijd hebt.
    12. Sluimerende hoofdpijn en vage lichamelijke klachten.
    13. Hoog in je ademhaling, niet goed doorademen.
    14. Ontregelde ontlasting: Obstipatie of juist diarree.
    15. Worst Case scenario denken en angstgevoelens.

Wat vertelt ons lichaam ons met deze symptomen?

Waarom hebben we ze?

Ons zenuwstelsel voelt zich constant bedreigd, alsof we achterna gezeten worden.. Een deadline op je werk, een verjaardagspartijtje, oppas regelen, negatieve feedback, een ongelukkige puber, enorm zelfkritisch zijn, veroordelend en die presentatie die je moet geven en maar in je hoofd blijft spoken… 

Voor je zenuwstelsel even levensbedreigend als een sabeltandtijger die achter ons aanzit. Daarom voelen we ons ook in rust gehaast en opgejaagd.

 

Je staat in standje overleven, maar bent niet letterlijk in gevaar

We zijn dus letterlijk aan het overleven, terwijl we niet in echt levensgevaar zijn. Je zenuwstelsel is overprikkeld en reageert vanuit je overlevingsmechanisme met de  stressrespons Fight, Flight of Freeze. 

Dit kost je lichaam veel energie. Energie wat niet ingezet kan worden om te genieten van leven. Waardoor we achteraf met spijt terug kijken en ons afvragen waarom we niet wat rustiger aangedaan hebben?

 

Af en toe stress en spanning is ok, langdurig niet. 

We hebben allemaal periodes dat we meer stress hebben. Geen probleem! Ons lijf en ons hoofd kunnen prima handelen. Echter wanneer jij voor langere tijd stress ervaart, en geen spanning loslaat. Dan sla je dit op je lijf. Alsof er een alarmbel af blijft gaan. Je uitknop is stuk waardoor het blijft rinkelen. 

 

Langdurig stress kan leiden tot overspannenheid of een burnout

Barbara Tammes zegt in haar boek Playmode:

‘Het lijkt wel alsof we leven tussen Netflix en burn-out. Tussen ons te pletter werken en ons wezenloos verdoven: we staan helemaal aan of helemaal uit. Terwijl precies tussen inspanning en ontspanning de houding ligt die je nodig hebt om creatief te zijn: playmode’.

Van ontladen naar opladen om overbelasting in je systeem te voorkomen

Je hebt gewoon tijd nodig om tot rust te komen. Tijd waarin je spanning kan ontladen zodat je energie kan opladen. En dat doe je niet met een rondje Instagram. Een leuke netflix serie of een extra glas wijn om te ontspannen.

Reset jezelf en verminder direct spanning in je lichaam

Spanning ontladen is nodig om energie op te laden. Alleen maar leuke dingen doen waar je energie van krijgt, kan nog steeds zorgen voor een hoge druk en een gevoel van onrust en gejaagdheid. En ook met het doen van leuke dingen kan je over je natuurlijke energie grens gaan. 

3 manieren om jezelf te resetten

 

    1. Maak een wandeling van 30 minuten of langer in de natuur (park, bos, strand).
      → Zonder afleiding van muziek, podcast, kinderen.
    2. Vertraag in alles wat je doet: Of dat nou een hand door je haar halen is, thee drinken, naar de wc gaan.
      Beweeg, loop, handel in slowmotion bent. Voel wat dat met je doet.
    3. Doe een ademhalingsoefening of meditatie gericht op ontspannen.
      Geef aandacht aan wat je voelt en opmerkt aan spanning. Zonder mee te gaan in je gedachten, zonder te analyseren, zonder de wens om het te veranderen. Erkennen en aandacht geven is voldoende. Voel maar! 

Zeg eens wat vaker Nee tegen een ander en Ja naar jezelf!

Ben je druk en wil je weten hoe je Sprankelend en Onweerstaanbaar Nee zegt? 

Luister dan naar de special edition meditatie ‘Ruimte maken voor jezelf’ hoe je dat doet!

De meditatie helpt je om te luisteren naar wat jij werkelijk van binnen wilt. Hierdoor kan je liefdevol en sprankelend ja zeggen naar jezelf in plaats van stotterend en omslachtig nee tegen de ander.

Op die manier blijf je trouw aan jezelf, ben je oprecht en eerlijk en is je nee op het verzoek duidelijk en je reactie op de persoon vriendelijk.

Nieuwsgierig hoe de meditatie jou kan helpen? Zelfs als je niet eerder gemediteerd hebt is deze geschikt voor jou! Normaal alleen voor coachklanten, maar nu ook te koop in de shop als mp3- audio file.