♪ let it goooooooooo ♪

 

Zingen kunnen we het wel maar het doen, controle echt loslaten, vinden we vaak lastig. Drie vragen om je hierbij te helpen.

Wil jij vaker of makkelijk de controle loslaten? 

Stel jezelf op het moment dat je het graag anders zou doen, dan je op dat moment doet eens de volgende vragen. Het azl je verbazen wat het met je doet?

Deze vragen helpen je namelijk om piekergedachten en controle los te laten en meer te vertrouwen te krijgen in de situatie, jezelf of de ander. Je gaat wat minde rop automatische piloot en wat meer op de bewuste piloot. Je neemt regie om je controle los te laten.

  1. Wat probeer ik te controleren?
  2. Kan ik dat ook daadwerkelijk controleren?
  3. Ben ik bereid het los te laten?

Controle en piekeren


We denken vaak dat we controle hebben, maar dat hebben we niet. Het enige waar je controle op hebt is hetgeen jij nu op dit moment doet… Je hebt geen controle over morgen en ook niet over gisteren. Je kunt geen controle hebben over wat andere van je vinden of wat zij doen, al denk je misschien van wel.

Kun je iets niet veranderen en heb je er wel last van, dan kun je maar het beste leren om het te accepteren en loslaten. Stop met piekeren- het levert je niets op behalve spanning…

De volgende keer dat je spanning voelt, stel jezelf de volgende drie vragen:

Vraag 1: Wat probeer ik te controleren?

Wat zorgt voor deze onrust van binnen? Wil ik een zekerheid voor de toekomst? Probeer ik te bepalen wat een ander moet doen? Ben ik bezig met het verleden? Waar voel ik me onzeker door? Zoek de kern van die spanning. Wat probeer je te controleren of te veranderen?
Bijvoorbeeld:

  1. Ik baal dat ik die keuze toen heb gemaakt.
  2. Waarom heeft hij dat toch zo gedaan?
  3. Ik hoop dat hij zijn afspraken nakomt!
  4. Ze zal toch niet wéér zo reageren?
  5. Ik wil de garantie dat deze keuze de beste is voor mijn toekomst.
  6. Ik hoop dat alles volgende week goed gaat.

Vraag 2: Kan ik dat ook werkelijk controleren?

Kun je dit werkelijk veranderen? Heb je hier echt invloed op? Ligt dit binnen je macht? Er zijn twee mogelijkheden:

a) Ja, je kunt hier iets aan doen. Mooi zo – stop met piekeren en ga het doen!
b) Nee, je hebt hier geen enkele invloed (meer) op. Dan kun je dit alleen maar accepteren en het loslaten.


Vraag 3: Ben ik bereid het los te laten?

We weten en begrijpen wel dat we iets beter zouden kunnen loslaten, maar we willen of kunnen gewoon  niet de controle loslaten. Waarom niet? Omdat we nog te veel negatieve emoties erbij voelen: angst, onzekerheid, twijfel, spijt, frustratie, enzovoort…

Toch is er één hele goede reden om controle los te laten: Omdat je met loslaten jezelf helpt. Omdat je met vasthouden jezelf benadeelt. Het is gewoon in je eigen belang. En nadat je deze beslissing hebt genomen, gaan je emoties automatisch veranderen.

Nu je dit weet, neem je dan nu het besluit om het los te laten?

Nee- ik ben er nog niet aan toe om te veranderen.

Ja – en….

“Ja, ik zie in dat ik alleen maar mezelf benadeel door vast te blijven houden aan wat ik op dit moment niet (meer) kan veranderen. In het belang van mijn eigen mentale en fysieke gezondheid, besluit ik dit los te laten. Ik weet dat ik me er beter door ga voelen. Dus ik ben bereid het los te laten.”


De laatste stap: Controle loslaten!

Nu heb je gezien wat je probeert te controleren. Je hebt gezien dat je het niet kunt controleren. Je weet dat je het dus moet loslaten. En je bent bereid om het ook daadwerkelijk los te laten. Yes! Dan nu de laatste stap: Laat het los!

Gebruik een korte zin (dit noem je een affirmatie) die je helpt bij deze stap. Je eigen woorden zijn altijd het beste. Hier zijn een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken:

1. Het is goed zo.

2. Ik laat het los.

3. Het is zoals het is.

4. Ik heb er vrede mee.

5. Ik vergeef mezelf.

6. Ik vergeef het hem/haar.

7. Ik accepteer het.

8. Het is goed genoeg.

9. Ik laat het rusten.

 

Let op! Deze oefening is niet eenmalig. Je zult dit vaak moeten herhalen. Het is een illusie dat we plotseling alles anders gaan voelen. Maar je zult het zeker anders voelen als je hiermee oefent! Dan kan niet anders: herhaling is de moeder van elke vaardigheid en verandering. En blijvende ontspanning is het gevolg van oefenen met loslaten.


Controle loslaten en overgave toelaten wordt een gewoonte als je blijft oefenen.

Je zal echt nog wel merken dat je naar controle neigt. Je hebt altijd zo’n kritische stemmetje die het blijft proberen. Het is een soort van oergewoonte die terug blijft komen, maar blijf oefenen en ga altijd uit van liefde en vertrouwen boven angst en onzekerheid.

♪ let it goooooo! ♪


 

Ga je aan de slag met deze oefening? Dan zal je al snel merken dat je relaxter met situaties om kan gaan.

Wil je ook aan de slag met makkelijker Nee zeggen tegen een ander en Ja naar jezelf? Kijk dan eens bij de cursus Sprankelend en Onweerstaanbaar Nee zeggen.

 

De cursus nee zeggen helpt je om te luisteren naar wat jij werkelijk van binnen wilt. Hierdoor kan je liefdevol en sprankelend ja zeggen naar jezelf in plaats van stotterend en omslachtig nee tegen de ander.

Op die manier blijf je trouw aan jezelf, ben je oprecht en eerlijk en is je nee op het verzoek duidelijk en je reactie op de persoon vriendelijk.

Lees snel verder en ontdek wat de cursus nee zeggen jou kan opleveren…..