Maandagochtend, oktober 2019.

Mijn wekker gaat, het is 6.30 uur. Buiten is het druilerig en donker. Niels draait zich nog een keer om. Ik niet, ik ga er alvast uit. Ik vind het fijn als ik als eerste eruit ben en eventjes de tijd en het huis voor mijzelf heb. Ik ben moe, ben nooit zo’n ochtend mens geweest, maar ondanks de volle agenda heb ik zin in de dag!

Rond 7 uur loop ik naar de kinderen en kus ze één voor één wakker. Ze zijn lekker warm en slaperig. Ik zou er best nog even naast willen kruipen. Ik help de jongste (3) met aankleden en roep naar de middelste (5) dat een zomerjurk nu niet zo’n goed idee is en vraag aan de oudste (8) of ze al is opgestaan. Ondertussen hoor ik mijn man (40) beneden het ontbijt maken. We zijn een geoliede machine. Om 8 uur gaan we allemaal relaxed de deur uit.

Ik zat om 6 uur te kolven en racete met spuug op mijn schouder en ongepoetste tanden de deur uit.

Ik denk terug aan de tijd dat ik om 6 uur zat te kolven, dochter op het kinderdagverblijf droppen en dan door racete naar kantoor. Ik was bek af, maar ik deed het. Want ik koos er ten slotte toch zelf voor? Dus klagen deed ik niet… Maar wanneer ik jongere collega’s hoorde over moe ze zijn of tijd tekort komen, dan moest ik echt keihard lachen van binnen! Wacht maar dacht ik dan, mocht je ooit kinderen krijgen. Dan weet je pas wat moe zijn is!

 

Mijn struggle als werkende moeder

Zoals alle moeders wil ik een goede mama zijn en gun ik mijn kinderen alle liefde en aandacht van de wereld. Zodat ze liefdevol en veilig opgroeien. 

Maar daarnaast wil ik ook mezelf blijven ontwikkelen als professional… en als mens, als vrouw. Maar dat is zo makkelijk soms nog niet.

Als je moeder wordt kan je jezelf behoorlijk kwijtraken, of juist enorm tegenkomen. En dan nog eens dat eeuwige schuldgevoel welke keuze je ook maakt en het gevoel altijd achter de feiten aan te rennen- of juist alle vrijheid en avontuur kwijt te zijn- omdat alles dicht gepland is in de agenda.  

Omdat ik als moeder en als ervaren coach weet dat we in hetzelfde schuitje zitten deel ik mijn top 11 van de meeste voorkomende struggles als werkende moeder met je.

in welke herken jij jezelf het meest? 

 

werkende moeder

De 11 meest voorkomende struggles van een werkende moeder

Werkende moeder struggle #1 

Je doet het liefste alles zelf, want dan gebeurt het goed

Eerlijk is eerlijk, je wil wel delegeren of loslaten, maar als je dat doet zie je toch vaak dat dingen verkeerd lopen of anders gaan dan hoe jij het wilt. Hierdoor kost het soms meer tijd, geld, energie of frustratie dan wanneer je het ‘eventjes’ snel zelf doet en dan weet je zeker dat het ook echt gebeurt en goed gedaan wordt (helaas staan er nog 1001 van dit soort dingen op je to do lijstje).

Werkende moeder struggle # 2 

Alle ballen, tegelijk en even goed,  hoog willen houden

Natuurlijk wil je de beste moeder voor je kinderen, een leuk wijf én een attente vriendin zijn. Daarnaast wil je ook graag drie keer in de week sporten, die leuke klus erbij doen én meehelpen tijdens het kerstdiner op school.

Het lijkt alsof je alles onder controle hebt, maar het voelt niet zo. Je hebt constant het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en overal nét tekort schiet. Je moet rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan.

Werkende moeder struggle # 3 

Je werk tot in de perfectie de puntjes goed willen doen | Perfectionisme

Je wil geen fouten maken en laten zien dat je goed bent in je werk. Dus doe je altijd extra hard je best. Jij doet echt niet onder voor die jongere collega zonder kinderen! Stiekem wil je ook laten zien dat je het heus wel onder controle hebt. Doordat je zo’n perfectionist bent heb je het goed voor elkaar, maar eerlijk? Het gaat wel ten koste van je plezier en je gezondheid…

– Moeder – Moe – Moest

Werkende moeder struggle # 4 

Ligt het aan mij? Bij anderen lijkt het altijd zo moeiteloos te gaan

Je twijfelt vaak of het niet beter, anders, sneller, makkelijker kan. Ligt het aan jou dat het zo hard werken is? Doe jij misschien iets niet goed? Want het lijkt zo easy en moeiteloos te gaan bij andere werkende moeders.

Maar wat je doet, maakt niet wie je bent! Echt, niets zo verraderlijk als jezelf meten aan anderen en daar een oordeel aan hangen. Voor je het weet trek je de kaart ‘ik ben een slechte moeder’. Maar dat ben je echt niet, geloof me. Ik ken moeders zoals jij, ik ben een moeder zoals jij.

Werkende moeder struggle # 5

Het niet in eigen hand hebben – Afhankelijk zijn van anderen

Collega’s die te laat iets opleveren waardoor jij harder moet rennen en in de knel komt. Een leidinggevende die net als je weg wilt gaan binnenkomt met nog een “klein” verzoek. Je schoonmoeder die langs wil komen maar niet weet hoe laat.
Je wringt je in allerlei bochten om de ander niet teleur te stellen of om een conflict te voorkomen. Maar, het gevolg is: Je bent afhankelijk van anderen. Daardoor heb je minder grip op je tijd en agenda en ben je constant gehaast en onrustig.

Werkende moeder struggle # 6

Schuldgevoel​

Je voelt je schuldig naar werk dat je op tijd weg moet. Je voelt je schuldig naar de kinderen dat ze naar de BSO moeten. Je voelt je schuldig dat je je moeder nog niet gebeld hebt. Je voelt je schuldig naar die vriendin die het zo moeilijk heeft. Je voelt je schuldig dat je ‘s avonds gaat sporten terwijl je al zo weinig thuis was vandaag. Je voel je schuldig dat je niet gaat sporten omdat je zo moe bent. Je voelt je altijd wel ergens schuldig over of naar iemand. En dat vooral over wat je allemaal niet doet of niet goed genoeg gedaan hebt. De lat ligt altijd hoog voor jou.

– MOM is just a reflection of WOW – 

Werkende moeder struggle # 7

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd

Mooi opgetuigde kerstboom, schone keuken, speelgoed gesorteerd, kleding met juiste seizoens maat (schoon) in de kast, wasgoed helemaal bij… thuis zijn moet je rust geven, want dan kun je bijkomen van die drukke werkdag.

Dus wat doe je, je gaat zo snel mogelijk in de weer om alles opgeruimd en netjes te hebben. Want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, toch? Dat je daarna bekaf op de bank zit, klaar voor bed bent en geen energie meer hebt om iets voor jezelf te doen, dat doet er even niet toe. 

Werkende moeder struggle # 8

Onderschatten wat je allemaal doet

Je ziet vooral wat je allemaal niet gedaan hebt en wat er nog moet gebeuren. Pfff je zou door al die bomen het bos gewoon niet meer zien. Terwijl je echt wel efficiënt alles gedaan hebt vandaag.

Werkende moeder struggle # 9

Structureel tijd tekort voor alles wat je wil

Veel moeders werken na verlof wat minder uren, maar de taken en verantwoordelijkheden blijven hetzelfde. En thuis zijn het toch vaak de vrouwen die de meeste organisatie, regeldingen en -vooruit-over-nadenk-dingen- doen, naast het huishouden. Eerlijk is eerlijk, wij doen gewoon het meeste, vooral de dingen die het minst zichtbaar zijn.
De mentale last? Die dragen wij.

– Al die andere moeders doen ook maar wat! – 

Werkende moeder struggle # 10

Geen tijd om te schakelen

Agenda voor morgen bekijken. Laptop uit. In de auto nog wat mensen bellen. Notitie in je telefoon. Kinderen ophalen- Mam, mammie, mama, mammaa, maaaammmmaaaa!!!! Wow, dat is even schakelen. Je energie en hoofd zijn nog bezig met werk terwijl er thuis al aan alle kanten aan je getrokken wordt. Dit is wel een beetje too much voor je hoofd.

Werkende moeder struggle # 11

Je zegt ja, maar je bedoelt nee

Je stelt mensen niet graag teleur, wil het anderen graag makkelijk maken en wil ook geen conflict uitlokken. Dus voordat je er over nagedacht hebt zeg je al: Ja hoor, dat doe ik wel! Nee toch …Oops, I did it again. Daar gaat de tijd die je voor jezelf had gepland.

Dit zijn dus de 11 meest voorkomende struggles van een werkende moeder: 

 1. Je doet het liefste alles zelf.
 2. Alle ballen hoog willen houden.
 3. Je werk tot in de puntjes goed willen doen.
 4. Twijfelen- Ligt het aan mij?
 5. Het niet in eigen handen hebben.
 6. Schuldgevoel.
 7. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
 8. Onderschatten wat je allemaal doet.
 9. Structureel tijd tekort.
 10. Geen tijd om te schakelen.
 11. Je zegt ja, maar bedoelt nee.

Welke struggle herken jij van dit rijtje als werkende moeder? 

Waar de struggle vaak om gaat is dat als je eenmaal moeder bent geworden, je moeite moet doen om ruimte voor jezelf te maken. Die ruimte is er niet meer vanzelf. Maar die ruimte heb je wel nodig.

Voor je mentale rust, je energie, je humeur noem maar op.

Wil je iets veranderen waardoor het allemaal wat makkelijker gaat, dan begint dat bij jezelf. Weten wat jij nodig hebt, wat belangrijk is voor jou èn weten waar je naar toe wilt (perspectief hebben, richting) en daar heb je mindspacem headspace voor nodig.

De oplossing voor jou als werkende moeder is dit

Maak ruimte voor jezelf! Maak priotiTIJD van je gezondheid, energie, headspace etc.

Ik weet het een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Maar jij bent meer dan een hoofd, je hebt ook nog een lijf. En daar heb je ook naar te luisteren. Jouw lijf kan jou vertellen wanneer je tegen je grens aanloopt. Wat je behoeftes zijn- wat je echt nodig hebt om te kunnen ontladen en opladen.

werkende moeder

Zo maak je ruimte voor jezelf als werkende moeder

Ruimte maken zit niet alleen in je agenda blokken. Ruimte maken zit in rust hebben in je hoofd, je goed voelen bij wat je doet, blij zijn met je zelf en zin hebben in te toekomst door te genieten van wat er nu is!

Als we druk zijn, worden we geleefd en kunnen we makkelijk voorbij gaan aan de dingen die het leven nou juist de moeite waard maken! We komen in standje overleven en dat is zo zonde. 

Speciaal voor de drukbezette wekende moeders heb ik een korte meditatie ‘Ruimte maken voor jezelf’  opgenomen. Normaal alleen voor klanten, maar nu ook in de shop te koop voor een mini prijsje zodat niets jou in de weg hoef te staan.