Ik moet  je iets bekennen…

We hebben er allemaal wel eens last van dat we te kritisch zijn naar onszelf en van een ander moeten horen dat het goed genoeg is. Dat het ok is zeg maar om rustiger aan te doen… 

In deze blog wil ik je laten zien dat je ook in deze Corona thuiswerk tijd grip kan hebben op je balans en je werk/ gezin verdeling.

En hoe je ondanks het werk wat je moet doen en je kinderen die geschoold (/geëntertaind) moeten worden je ook ontspanning en balans kan vinden voor jezelf…. 

3 op de 10 moeders ervaart voortdurend stress sinds ze kinderen heeft

Er wordt ook veel van je gevraagd en dan komt ook nog je eigen verwachting er bovenop. Niet zo gek als je stress en spanning ervaart op dit moment.

Nu je thuiswerkt schakel je constant heen en weer. Je kunt namelijk niet én werken én tegelijkertijd je kinderen helpen. Wat je doet is voortdurend van de ene taak naar de andere taak schakelen. Alsof je constant een laatje open en dicht doet, dit kost bakken met energie!

Niet zo gek dat je zo moe bent 🙂

Effectief thuiswerken met kinderen!
Hoe dan?

10  Tips voor effectief thuiswerken met kinderen

Ik ga je in deze blog niet vertellen wat jij nu moet doen als je thuiswerkt en jonge kinderen hebt. Ik ga je wel vertellen wat voor mij werkt en hopelijk haal jij daar uit wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt om grip te hebben op je balans en ontspanning.

1. Vergelijk jezelf niet met andere moeders

Doe wat werkt voor jou. Je kunt je laten inspireren, maar stop met vergelijken als je dat doet. Dat geeft je vaak een onrustig gevoel over wat jij nu juist net níet doet. Ontdek wat jou helpt, want daar vind je jouw balans, structuur en ontspanning.

Iedereen creëert zijn eigen manier in wat werkt deze periode om niet overbelast of gek te worden.

Misschien denk je hoe ga ik deze periode doorkomen?

Denk dan aan je kinderen en realiseer je dat zij deze periode (ook) heel goed zullen onthouden. Hoe wil je dat zij hierop terugkijken?

Bij mij staat welzijn van het gezin én mijzelf absoluut bovenaan!

Wat is voor jou deze periode belangrijk? 

2. Creëer een aparte werkplek

Als het kan, richt één plekje in je huis in als werkplek. Hou je werkspullen daar. Wanneer je naast je kinderen aan de keukentafel werkt, dan zullen ze sneller om je aandacht vragen, dan dat papa daar zit om hen te helpen en jij in een andere ruimte werkt.

Constant schakelen kost je heel veel energie.

3. Werk in tijd shifts op een dag

Niels en ik stemmen elke dag af wat er aan verplichte afspraken op de agenda staat (we delen overigens een online agenda waardoor we dubbele afspraken vermijden) en verdelen de tussenliggende tijd in blokken. Soms gaat het goed en soms niet. Er is geen ideaal. We doen het met wat er is en dat probeer ik te accepteren.

4. Stel maximaal 3 prioriteiten per dag 

Elke avond maak ik een top 3 aan ‘need to do’s’ voor werk voor de volgende dag. Aan deze ‘need to-do’s’ hangt geen resultaat, wel een tijd die ik er aan ga besteden. 

Deze werkwijze heb ik geleerd van businesscoach Tibor Olgers en zorgt voor extreem goede focus, tevredenheid over wat je hebt gedaan en het voorkomen van overbelasting.  

Vandaag is mijn top 3: 

  1. Werken aan deze blog (30 min)
  2. Mailing versturen (30 min)
  3. Coaching (60 min)

Ooit gehoord van Parkinson’s law?
Dit gedragsprincipe zegt dat we de beschikbare ruimte benutten die er is.
Oftewel, het werk van een taak dijt uit naar de tijd die beschikbaar is om een taak te realiseren.

5. Focus op 1 taak tegelijk

Hiermee voorkom je dat je afgeleid wordt en het je meer energie kost om productief te zijn (want je schakelt niet heen en weer). Leg je planning en top 3 recht voor je neus zodat je het constant ziet en eraan herinnerd wordt. Hierdoor gaat je aandacht voortdurend naar wat je moet doen. Dit doe je maximaal 30 minuten achter elkaar en dan neem je een korte pauze.

6. Probeer niet overal de controle over te willen hebben

Wanneer je overloopt en het overzicht kwijtraakt en alles even belangrijk lijkt is het beste (en ik weet het, by far het moeilijkste) wat je kunt doen: afstand nemen.

Juist door even wat anders te gaan doen en dat waarin je vastloopt los te laten, of even ‘on hold’ zetten en door niet te moeten en niet te pushen, ontstaat nieuwe ruimte, helderheid, energie en ontspanning wat je zo hard nodig hebt om het juiste te doen en niet overspoeld te raken.

7. Niet alles hoeft perfect te gaan of te zijn

Perfectionisme legt de lat heel hoog. En soms moet die boog gespannen zijn om goede kwaliteit te leveren, maar voor de meeste van ons is het een belemmerende hoge lat, die ervoor zorgt dat je ergens niet aan begint, of dat je maar door en doorgaat totdat jij denkt dat het goed genoeg is.

‘Start before you’re ready’ en neem jezelf niet te serieus. Je doet wat je kan. Maak je niet zo druk om alles.

 

8. Ken je eigen kookpunt

Als je merkt dat je je kookpunt bereikt, trek jezelf dan voor die tijd even terug. De kunst is om je eigen thermometer te leren kennen. Ga fysiek naar een andere ruimte, even een andere energie. 

Dat is voor mij het moment dat ik een ademhalingsoefening doe vanuit de Mindful Run methode (die leer ik je in het programma VEMTRE), tot mezelf kom en de situatie weer kan overzien en grip ervaar op vooral mezelf. Het voorkomt dat ik ontplof en dingen zeg waar ik me later schuldig over voel.

9. Wees mild voor jezelf #doeislief

Wees niet te streng voor jezelf. We doen allemaal ons best. Niemand heeft dit ooit eerder meegemaakt. Je doet wat je kan, zo goed en zo kwaad als het gaat. Als je meer of anders had kunnen doen, dan had je dat wel gedaan.

Voor mij is niet het belangrijkste deze fase dat de kinderen ‘bij blijven’ en ik voldoende tijd aan mijn werk besteed. Het belangrijkste voor mij is dat mijn kinderen en ik gezond zijn en vooral dat niemand overspannen of overbelast raakt! 

10. Mijn collega poepte van de week in zijn broek

Relativeer door grapjes te blijven maken en ‘kantoor ervaringen’ te delen met je partner of anderen. Eén waar ik hartelijk om kan lachen, is van mijn kinderen mijn collega’s maken als ik over ze praat.

 

Zo maakte ik van de week een lunchwandeling met mijn collega, toen hij plotseling stil stond, mij verschrikt aankeek en opbiechtte dat hij zojuist in zijn broek had gepoept. ‘Op kantoor moest ik nog niet’, vertelde hij met tranen in zijn ogen. Ik tilde hem op en nam hem terug mee naar kantoor.

Dit zijn een aantal dingen die ik doe om ervoor te zorgen dat spanning niet de overhand krijgt en waarmee ik grip hou op mijn eigen balans. Ik hoop dat het jou inspireert om ook je eigen balans te creëren op een manier wat past bij jou.

De 10 tips op een rijtje:

1. Vergelijk jezelf niet met andere moeders
2. Creëer een aparte werkplek
3. Werk in tijd shifts
4. Stel maximaal 3 prioriteiten per dag
5. Focus op één taak tegelijk
6. Probeer niet overal de controle over te hebben
7. Niet alles hoeft perfect te zijn
8. Ken je eigen kookpunt
9. Wees niet te streng voor jezelf
10. Lachen, relativeren en ontspan

‘Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain’

Voel je spanning en wil je persoonlijke tips hoe jij op dit moment meer ontspanning en balans kan creëren voor jezelf? 

Vraag een gratis coachsessie in van 20 minuten voor persoonlijk advies.

Deze lijst is een mooie opsomming, maar uiteraard zijn er nog veel meer goede tips. 
Welke tip heb jij voor andere moeders? 

"