Daar ging ik in de zomer van 2018…. languit en onderste boven viel ik in mijn valkuil.

Die zomervakantie zou ik minder werken en meer dagen thuis zijn met de kids. Lekker samen van de vakantierust genieten. Ik zag het helemaal voor me: Veel buitenspelen, picknicken, naar het strand gaan, leuke dingen doen en samen genieten van 6 weken zomervakantie. 

Maar ik was even vergeten wat soms mijn realiteit is, namelijk dat ik de controle helemaal kwijt ben en de kinderen het overnemen. Het huis, de dag, mijn leven :-). Het gevoel van overzicht en controle verliezen maakt onrustig en je gaat met man en macht je best doen om het gevoel van grip weer terug te krijgen. Je overwerkt jezelf. En dat is wat er gebeurde vorig jaar bij mij.

Tegen het einde van de zomer vakantie was ik in plaats van uitgerust en opgeladen, mega onrustig, hartstikke moe en helemaal gestresst. Oeps, daar was iets misgegaan… 

Leuke uitstapjes maken. Naar het strand. IJsje eten. 
Allemaal leuke zomervakantiemomenten. Maar de dagen daartussen…..NOT SO NICE

Ik had te weinig tijd voor mijzelf ingepland en mij volledig dienstbaar opgesteld… 

Om op te laden heb ik het nodig om te ontladen. Oftewel voor het maken van nieuwe energie moet ik oude spanning kwijt. En dat doe ik normaal tijdens sporten, door een wandeling te maken, met vriendinnen af te spreken. Door naast Mama Nina, ook gewoon Nina te zijn.

Maar die zomer had ik teveel hooi op mijn vork genomen door te denken dat ik 4 dagen werk wel in 2 kon stoppen tijdens de rustige zomerperiode- die niet zo rustig was, want ik was net een Pilot Programma gestart met 10 deelnemers en er waren meer adhoc coachaanvragen dan ik had voorzien en door te denken dat ik tot rust zou komen door volledig te zorgen voor het huishouden en onze drie kleine kinderen (toen 2, 4 en 6 jaar).

Mijn agenda zat VOL, het huis zat VOL en mijn hoofd zat VOL, want er was meer te verwerken en te overdenken dan dat ik er ruimte voor maakte. En dan bereik je op een gegeven moment een kookpunt. Of eigenlijk een smeltpunt…

Een herkenbaar patroon

Herkenbaar? 

Soms weet je niet wat je valkuil is, totdat je erin valt en denkt: ‘hé, dit patroon herken ik!’, waarom overkomt mij dit nou weer?

Die zomer had ik te weinig aandacht aan mijzelf gegeven waardoor ik signalen niet op tijd oppikte. Niet in mijn humeur, niet in mijn gedrag, en niet in mijn behoeften.

Als je lang geen aandacht besteed aan  ‘Wat wil ik? Wat heb ik nodig? Waar word ik blij van?’ Gek genoeg- dan vergeet je de antwoorden. Dan voel je ze niet, dan raak je de verbinding met jezelf kwijt-omdat je teveel focus hebt op mensen om je heen.

Ben jij iemand die anderen altijd op de eerste plaats zet?
Snel ja zegt als je iets gevraagd wordt?
Je eigen behoeften aan de kant kunt zetten omdat je het een ander zo gunt? 
Maar jezelf daarbij voorbij kunt rennen?
Het lastig vind dat als je dan tijd voor jezelf hebt, je eigenlijk niet weet wat je zal gaan doen?

TIP: MAAK TIJD VOOR JEZELF!

JUIST IN DE VAKANTIE.

 

Plan alvast voor deze zomer een aantal momenten in voor jezelf. Zet ze in je agenda, communiceer ze.
Wat ook kan helpen is om een ‘leuke dingen’ lijstje te maken. Elke keer als je denkt ‘oh, dat lijkt me wel weer eens leuk’ dan schrijf je het op. Wanneer je dan tijd voor jezelf hebt en je weet niet wat je zal gaan, kun je er één van je lijstje uitkiezen en datgene doen waar je zin in hebt! 

Wat ga jij deze zomer doen voor jezelf?