Van verwijt naar verlangen

 

Je relatie verandert door de komst van een kind, dat is gewoon zo. Dat kan pijnlijk zijn en heel mooi! Blijf in verbinding, geef ruimte aan elkaar en gun jezelf, de ander en je relatie de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen!

“Back off woman, riep hij tegen mij!

Marie was net een paar weken oud. Het was avond en Niels maakte haar klaar om naar bed te gaan. Ze moest nog gevoed worden en ik stond ernaast om haar over te nemen. Ik gaf hem advies over hoe ìk het altijd deed en wat goed werkt toe hij plotseling luid zei:

” Jezus alsjeblieft hé, back off woman”!

Verbouwereerd over wat mij zojuist gezegd werd en vervolgens boos over wat mij gezegd werd liep ik stampvoetend naar onze slaapkamer. Boos riep ik nog, als jij het allemaal zo goed weet, dan geef jij haar toch de borst. Zo, pfff. Mij een beetje zeggen dat ik afstand moest nemen. Ik ben de hele dag met haar, ik weet het beste wat ze nodig heeft en hoe je het slaapritueel aan moet pakken…

Door deze zin uit te roepen naar mij gaf Niels op een hele directe manier aan dat ik afstand moest nemen. En terecht. Toe pas realiseerde ik mij dat ik overal bovenop stond met mijn kritische ‘mom knows best blik’. Geen ruimte latend voor om hem om zijn dochter te leren kennen, zijn eigen manier te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te voelen en te nemen voor ons kind. Dit was echt een wake up call, een reality check. Ik moest leren loslaten en ik moest echt wat meer afstand nemen.

Als moeder weet je vaak wat het beste is, omdat je de godganse dag ermee bezig bent. Maar dat wil niet zeggen dat er geen andere manieren zijn. En goed is ook genoeg. Het hoeft niet perfect en altijd maar ‘het beste’ te zijn.


 

Wat verandert er als er een baby is?


En dan, eindelijk is de baby geboren. Jullie keken er zo naar uit. Vanaf nu staat dit lieve kleine wezentje centraal…elke dag, elk uur, elke minuut. Waar je eerst alleen rekening met elkaar hoefde te houden, moet je nu ook rekening houden met je baby. Slaaptijden, voedingstijden, het huiluurtje. De aanwezigheid van een baby is zo allesoverheersend.

Wat wordt er anders? Bijna alles. Neem bijvoorbeeld douchen. Wel eens gehoord van fantoomhuilen? Je baby slaapt, mooi kun jij even snel (want alles gaat nu even snel) onder de douche springen. Net je haar ingezeept hoor je de baby huilen. Snel een handdoek omslaand, steek jij je hoofd buiten de badkamer, blijkt het stil te zijn…

Wat doe je nou eigenlijk op zo’n dag?

Relatie

 

Vaak hoor je van mensen (die geen kinderen hebben) wat doe je nou zo’n hele dag, toch gewoon een beetje knuffelen? Wat doe je nou op zo’n dag?… Nou ik kan je vertellen megaveel! In het begin elke twee a drie uur voeden, soms vaker. Dat kost je dan in het begin al gauw zo’n 30 tot 60 minuten, dan nog luier verwisselen… ohnee, doorgelekt, nou dan maar even in een badje. Eigenlijk wilde je boodschappen doen, maar de baby wordt alweer moe. Nou dan eerst maar naar bed. Heb jìj net weer zo’n baby die moeilijk zelf in slaap valt. Kost je dat ook weer een uur. Ga je zelf even op de bank liggen nadat je de ergste troep hebt opgeruimd,  ja hoor, baby al weer wakker….

Je leven verandert op allerlei fronten als er een baby komt. Jij en je partner zijn ineens papa en mama. Een hele nieuwe rol. Ineens zie je een kant van je partner die je niet eerder hebt gezien en dat kan vertrouwd voelen, maar ook voor verassingen zorgen. Want ineens blijkt dat jullie heel anders reageren op stress, vermoeidheid of zorgen.

Ook heb je minder tijd voor elkaar èn voor jezelf. Een baby vergt nou eenmaal veel (verzorgings)tijd. En dan ga je na een maand of 3 ook weer aan het werk en heb je dus nog minder tijd om zelf in te delen.  Zonder kinderen kom je thuis uit je werk en begint je avond. Met kinderen begint deel 2, of eigenlijk deel 3 van je (veel te vroeg gestarte) dag.


Hoe zit het met de seks als er een baby is?

Verschil in zin in seks is het meest voorkomende probleem na de komst van een baby. Vlak na de bevalling staat jouw hoofd wellicht helemaal niet naar seks. Bovendien ben je de eerste weken behoorlijk moe door dit nieuwe leven.  Slapen voelt dan belangrijker dan intiem contact hebben. Ook je lijf is ineens niet meer van jou. Je borsten hebben een ander functie gekregen, je buik is slap, je zweet je te pletter ’s nachts. Nee, echt sexy voel jij je waarschijnlijk niet die eerste tijd. Daar komt bij dat een baby een behoorlijke lust doder is. Zodra de baby een geluidje maakt schiet je al overeind, weg zin in seks.

Tips, trucs en adviezen

Ieder persoon en iedere relatie is anders. Wat voor een ander goed werkt hoeft voor jullie niet perse ook te werken. Geef jezelf en elkaar de tijd om te wennen aan dit nieuwe leven, geef elkaar de tijd om te leren. Het kan best gebeuren dat je elkaar een beetje kwijt raakt, want je zal ook jezelf een beetje kwijt raken door al deze veranderingen. Maar zoals altijd, komt er iets anders voor terug. Ontvang de veranderingen als iets positiefs en vecht er niet tegen om het koste wat het kost als vanouds te houden. Het leven is nu anders, jij bent anders, jullie zijn anders.

• Voorkom het papamamasyndroom

Blijf elkaar zien als man en vrouw. Dat klinkt logisch, maar voor sommigen nog best lastig. Wel eens gehoord van het ‘papamamasyndroom’? Dan slaan mensen door in de rol van papa en mama. Vaders komen thuis van hun werk en hebben alleen nog oog voor de baby om daarna moe op de bank te ploffen, moeders zijn alleen nog bezig met de baby en wat er gedaan en geregeld moet worden. Voor je het weet verzand je in alledaagse dingen over wat er nog gedaan moet worden en praat je alleen nog over luiers, voedingen en de boodschappen die nog gehaald of besteld moeten worden.

• Heb oprechte aandacht voor elkaar

Ook al heb je het veel drukker als je een baby hebt en moet je veel meer plannen, blijf aandacht houden voor elkaar. Aandacht zit hem in de kleine dingen en in echt contact.
Praat met elkaar over behoeften en onvrede en voorkom afstand en stilte. Vraag door en luister. Door samen aan de slag te gaan met discussiepunten en samen naar een oplossing te zoeken, creëer je een gevoel van saamhorigheid en dat brengt je dichter bij elkaar.

• Van verwijt naar behoefte

Erger jij je eraan dat je man nog tot 2 uur op de voetbalclub kan blijven hangen en dan met een bierwalm thuis komt (zoals ik deed). Onderzoek dan eerst bij jezelf wat er achter die ergernis zit. Welke behoefte schuilt er bij jou achter? Misschien de behoefte om ook iets voor jezelf te doen buitenshuis, of misschien om de nachtvoedingen beter te verdelen, of misschien wel de behoefte om meer tijd met zijn tweeën door te brengen. Laat daar je gesprek over gaan en bespreek hoe je elkaar daar in tegemoet kan komen. Vraag ook wat de ander zo prettig vind aan wat hij doet. In mijn geval was het voor Niels echt ontspanning om even met de jongens te zijn en die ontspanning heb je nodig. Gun elkaar die ook!

• Verschillen in waarden

Veel kersverse ouders vinden de combinatie tussen werk en het zorgen voor de kinderen lastig. Ook een andere visie op de opvoeding kan voor frictie zorgen. Als de een voor rust, reinheid en regelmaat gaat, terwijl de ander het geen probleem vindt als middagslaapjes overgeslagen worden, dan kan dat een discussiepunt worden.
Neem de tijd om te bespreken wat jij, wat je partner en wat jullie samen echt belangrijk vinden.

• Als het niet lekker loopt

Merk je dat het niet goed zit in jullie relatie sinds de baby er is, dan is dat al een eerste stap. Het is namelijk heel moeilijk om te erkennen dat er een probleem is in je relatie. Dit komt omdat het zo’n belangrijke relatie is. Je denkt al gauw dat hebben wij toch niet nodig of dat lossen we zelf wel op en gelukkig is dat vaak ook zo.
Maar als je er niet uitkomt is een gesprek met een professional helemaal geen gekke optie. Het is voor veel mensen een drempel om naar een coach of therapeut te gaan, daarom stellen veel koppels het vaak uit. Als je het te lang uitstelt, krijgen patronen de kans om negatief te worden en zich te nestelen in jullie relatie.

Urban Mom 10 tips tijd voor jezelf

Urban Mom relatie tips

  • Ga iets nieuws doen, het maakt niet uit wat (cursus of webinar volgen, nieuwe routes lopen/ fietsen, etc). Een mens wordt blij van nieuwe ervaringen. En als jij lekker in je vel zit, heeft dat ook een positieve weerslag op je relatie.
  • Koop zomaar iets leuks voor je partner. Je zult zien dat de ander aangenaam verrast is en dat geeft jou ook weer een goed gevoel.
  • Geef je partner dagelijks een complimentje (wat zit je haar leuk, wat los je dat goed op met die driftbui zojuist, deze pasta is echt heerlijk).
  • Knuffel met elkaar. Door elkaar aan te raken is er letterlijk minder afstand.
  • Mopper en klaag zo min mogelijk. Je schiet er weinig mee op en de sfeer wordt er niet beter op. Heb je iets op je hart dat met je partner te maken heeft, kaart dit dan op een rustig moment aan zonder verwijten te maken.
  • Je hoeft geen zin in seks te hebben om zin in seks te maken. Het begint met fijne aandacht voor elkaar en van daaruit ga je verder.
  • Besteed de schaarse tijd die je samen hebt goed. Geef elkaar ’s ochtends een kus en vraag ’s avonds aan elkaar hoe de dag was. Maar ook tijdens het smeren van de boterhammen en het verschonen van een luier kun je contact hebben met elkaar.
  • Plan minimaal een keer per maand een avond samen. Je kunt een oppas regelen en lekker uit eten gaan, maar je kunt het ook thuis gezellig maken. Leg de kinderen vroeg in bed, trek allebei iets leuks aan, Maak er werk van, ga samen uitgebreid koken en trek een lekkere fles wijn open… Televisie, computer en telefoons worden uitgezet!
  • Lach met en om elkaar. Maak het allemaal niet te serieus. Heb lol in het leven en om wat er mis ging; lach, relativeer en leef!

Heb jij nog andere tips en trucs, ik hoor ze graag! Deel je ze met mij? Je kunt onder aan de pagina je reactie achterlaten.

Wil je graag de Urban Mom nieuwsbrief ontvangen? Dan kun jij je onderstaand daarvoor inschrijven.

 

Groetjes Nina