3 maanden geleden kwam er een jonge vrouw (moeder van 2 kids) binnen in mijn praktijk.
Haar vraag: “Hoe kan ik leren om makkelijker los te laten en beter voor mezelf te zorgen?”

 

Ze was op zoek naar praktische handvatten en had al van alles gedaan.
Een cursus mindfulness, een training Transactionele Analyse, ze was bij een psycholoog geweest. Het had haar veel inzicht gegeven en ze had vele notitieboekjes vol geschreven. Ze had ook wel wat stappen gezet, maar toch liep ze elke keer weer tegen zichzelf aan.

 

Ze dreigde wéér vast te lopen in haar werk en was bang in een burn-out terecht te komen. Ze ergerde zich aan collega’s, frustreerde zich over het management en nam steeds meer zorgen mee naar huis. Het lukte haar maar niet de dingen wat makkelijker los te laten. Wat deed ze toch verkeerd? Hoe kon ze in hemelsnaam wat beter voor zichzelf leren zorgen, wat hier ging ze aan onderdoor. Dat voelde ze zelf en dat zag haar werkgever ook.

 

Haar werkgever bood haar een coachtraject bij mij aan met de vraag haar te helpen hoe ze makkelijker met dingen om kon gaan en dingen los kon laten zodat het haar niet zo frustreerde.

Zelf gaf ze aan dat ze behoefte had om te leren hoe ze beter voor zichzelf kon zorgen.

 

Het gaat niet om hoe je het doet, het gaat om wie je bent!

Al snel werd duidelijk dat het patroon niet alleen op het werk naar voren kwam, ook thuis, in relaties, tijdens het sporten en in de band met haar ouders liep ze tegen de zelfde zaken aan.

 

Na ruim drie maanden is er heel veel verandert in haar leven. Ze is hard aan de slag gegaan. Ze heeft veel gelezen, veel opdrachten gedaan, ze heeft geleerd om naar binnen te keren zodat ze zichzelf kan horen en ze weet op welke manier ze kan zorgen dat ze krijgt wat ze nodig heeft. 

 

Ze komt nu makkelijker voor zichzelf en haar behoeften op, zonder dat ze er strijd om hoeft te voeren. Ze kan zich schuldig voelen, maar doet toch wat het beste is. Ze heeft een betere relatie met haar ouders gekregen. En, voor het eerst in haar leven hoorde ze en voelde ze hoe trots haar ouders op haar zijn. Iets waar ze al zo lang naar op zoek was!

Eigenwaarde is zo belangrijk.
Het is je fundament. Als mens, als vrouw, als moeder.

Eigenwaarde gaat niet over welk werk je doet. Over hoeveel geld je verdiend. Over hoe je huis eruit ziet. Over hoeveel vrienden je hebt. Over hoe goed je kinderen het doen. Over hoeveel je voor elkaar krijgt. Over hoeveel geduld je hebt.

Eigenwaarde gaat over voelen wie je bent en jezelf ècht kunnen zien en laten zien. Over onvoorwaardelijk van jezelf kunnen houden, net zoals je van je kinderen houdt. En als je dat kan, dan is loslaten en goed voor je zelf zorgen geen ‘hoe dan’ maar een vanzelfsprekendheid.

Onvoorwaardelijk van jezelf houden, dat is de sleutel!