Je hoort het veel hè, genieten van het moment, leven in het nu, in het ‘hier en nu’ zijn, blablabla….

Volgens mijn dochter Marie (5 jaar) is nu ieder moment en ook net geweest en weer opnieuw en opnieuw. En dat is ook zo, maar wat bedoelen ze er nou mee? Waar heeft iedereen het over en wat levert het je dan op?

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

 

Ik ga je proberen mee te nemen in mijn gedachten hierover. Een mooie illustratie hierbij vind ik de slogan: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”.

Stel, je had vorig jaar een leuke traktatie voor je kind gemaakt/ gekocht. Kind blij, anderen kinderen blij, jij blij. Misschien zelfs wat bewonderende blikken van ouders/ leerkrachten over je prestatie.

Het risico bestaat dat je voor de komende verjaardag, datzelfde wil evenaren. Dat is toch goed denk je wellicht? Nou fout is het niet, maar het brengt wel een druk met zich mee. En zeker bij ons vrouwen, de druk van het eigenlijk het liefst perfect willen doen. En het liefst nog net iets beter dan vorige keer, want we ontwikkelen onszelf graag.
En wat gebeurt er als we onszelf die druk op leggen, we gaan ook vaak denken in termen van ‘wat als’… wat als het niet lukt, of wat als niemand het lust, of wat als een ander dit al getrakteerd heeft. Er komt een angst om het niet goed te doen naar boven. Onze gedachten helpen ons daar vaak graag mee door andere momenten aan te halen waarbij het ‘ook’ niet goed ging.

 

  • Hoe zou het zijn als je ieder moment open en zonder oordeel, druk of angst kan beleven? •

 

Een ander voorbeeld
Stel je had een vervelende 1e zwangerschap of traumatische bevalling. Je bent zwanger van de 2e en hebt de angst dat het weer hetzelfde zal gaan. Dat maakt dat je niet vrij kan genieten van wat er nu gebeurt. De angst van de vorige keer bepaalt je gevoel voor de toekomst. Heel logisch! Maar niet prettig!

 

  • Hoe zou jij zijn zonder de pijn van gisteren en de angst voor morgen? •

‘Een mens lijdt dikwijls het meest door/van het lijden dat hij vreest’

 

‘Een mens lijdt dikwijls het meest door/van het lijden dat hij vreest’.  Bang voor wat komen gaat zorgt er voor dat we uit dit moment zijn en met ons hoofd al in te toekomst.

 

Afbeeldingsresultaat voor 4 g schema

Het klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk heel logisch en toch oh zo moeilijk. Want alles wat je meemaakt sla je op in je gevoel of geheugen en neem je mee. Je leert ervan en wilt het meestal of zo evenaren om weer datzelfde fijne gevoel te ervaren of je wilt het voorkomen.
Het kleurt de bril waar je door kijkt, het gevoel waar je mee voelt, de gedachte waar je mee denkt en het gedrag wat je doet…. Oftewel niet een situatie bepaalt je gevoel, maar je gedachten daarover.

 

Ervaar het ‘nu’ zonder verwachting, pijn of schaamte van een ervaring uit het verleden en zonder de angst of teleurstelling van de toekomst. De situatie van gisteren kan je niet veranderen, de dag van morgen moet nog komen, waar je invloed op hebt is Nu.
En dat is waar ik in geloof bij leven in het ‘hier en nu’.

Heb jij last van een bepaalde gebeurtenis of situatie uit het verleden? Dan kun je daar wat aan doen. Verander je gedachten over een situatie en je voelt je anders. Je bent vrij en kan genieten van het nu.

 

Zelfhulp oefening 

Voor wie wel wat meer in het NU wil leven zonder irritante of belemmerende gedachten en negatieve gevoelens van een eerdere gebeurtenis heb ik een zelfhulp oefening.

Bijvoorbeeld, om beter om te gaan met de ochtend of avondspits aan de gezinstafel zonder de stress van wat het je gisteren opleverde of de angst voor morgen omdat je dan vroeg een belangrijke afspraak hebt.

 

Verander jouw gedachten over een vervelende gebeurtenis en verander daarmee je beleving bij de gebeurtenis.

 

Oftewel door te begrijpen waarom je een bepaald gevoel hebt bij een situatie terug,- of vooruitkijkend, kun je het ook beïnvloeden. De situatie bepaalt je gedrag en je gedachten niet, je gevoel wel.

Via deze link kun je de oefening gratis downloaden.

Heb je hulp nodig of heb je er vragen over, mail mij gerust. Ik antwoord altijd!