Nieuwsbericht: Urban Mom opent Surfschool voor moeders

Ken je die zin, wat je aandacht geeft groeit…
Maar, wat gebeurt er dan met wat ik geen aandacht geef? Krimpt dat dan? Verdwijnt dat?
…Oei, als ambitieuze moeder van drie kinderen gaat dat een lastige worden. Want ik kan niet alles en iedereen aandacht geven en het lijkt ook wel alsof er steeds meer dingen bijkomen die ik aandacht wil en moet geven….

aandacht management voor moeders

Wat je aandacht geeft groeit

Nou weet ik ook wel dat je dat niet heel letterlijk hoeft te nemen, maar aandacht is wel een ding. Als ik naar de cliënten in mijn praktijk kijk, als ik naar vrienden kijk, als ik bij bedrijven werk, maar ook als ik naar mijzelf kijk. Waar veel mensen moeite mee hebben is dat als ze iets willen, bijvoorbeeld ‘meer tijd en minder haast’, ze aandacht geven aan de verkeerde zaken. Ze willen graag alles onder controle houden, wat dat ook mag zijn.

Meer tijd en minder haast graag

Neem nou ‘meer tijd’. Ik kan je vertellen, hoe goed je timemanagement ook is, meer dan 24 uur per dag krijg je niet! Meer tijd is dus een verloren streven.
Timemanagement helpt je niet om grip te krijgen op wat er op je afkomt. We kunnen alles nog zo goed plannen, afspreken, timen, maar we kunnen niet beïnvloeden wat en hoeveel er op ons af komt. Denk maar aan de eindeloze stroom van mail, appjes, facebook berichten, linkedin berichten, verzoeken vanuit werk, en dan heb ik het nog niet eens over de echt belangrijke dingen zoals een ziek familielid verzorgen, een vriendin die in de put zit aandacht geven, kinderverjaardagen organiseren, etc.. de stroom van input blijft altijd komen, hoe hard jij ook werkt. Als je de hoeveelheid die op je af komt niet kan controleren, dan gaat het er dus om, hoe je ermee om gaat. Hoe jij wél je output kan beheersen. Het gaat er dus om welke output jij levert. Waar besteed jij je aandacht aan en waarom?

aandacht managementJe kunt niet harder dan hard

Een lege mailbox is fijn, maar waarom vinden we dat eigenlijk zo fijn?  Vaak geeft het ons het idee dat we ‘het’ onder controle hebben, maar wat is ‘het’? En wat gebeurt er als we die controle niet meer hebben?

Voor veel van mijn moeders is controle loslaten heel spannend want je weet niet wat er dan boven komt drijven. Vaak reageren we op wat op ons af komt en proberen we dat te controleren… We gaan steeds harder werken en efficiënter werken. Maar harder rennen dan hard kan niet. Op een gegeven moment kun je niet sneller gaan dan je al doet, er zit een max aan.

Druk, druk, druk – Stop met het managen van je tijd

Wie klaagt er nou niet over dat het zo druk is op het werk en dat er steeds meer taken bijkomen? Precies dàt is het! We moeten slimmer werken en niet harder en sneller. Op de werkvloer en op de thuisvloer. Je moet slim zijn in wat je welke aandacht geeft en je output beheersen.

Stop met het managen van je tijd. Het helpt je niet om meer grip te krijgen, simpelweg omdat er te veel is wat je moet doen. Efficiënt werken is fijn, maar maakt je niet gelukkiger in wat je doet, het versnippert je aandacht waardoor jij je focus verliest op wat je echt aandacht wil geven, wat belangrijk is voor jou, je gezin of je werk.

Leer surfen

Wat kun je dan wel doen? Leer surfen!
De vloedstroom aan informatie die ons overspoelt is te vergelijken met de hoge golven in de zee. De golven kun je niet veranderen, noch het tempo en de intensiteit waarmee ze komen. Wel kun je leren hoe erop te surfen en te kiezen welke golf je pakt en welke je voorbij laat gaan. Geniet van wat je doet op dat moment, improviseer en maak krachtige keuzes. Die monstergolf kun je niet bedwingen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er niet door laat overdonderen.

 

Van controle naar beheersing

De volgende passage komt uit het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe:

Ten eerste is het noodzakelijk om de behoefte aan controle los te laten, evenals de relatieve veiligheid van het op alles en iedereen reageren. Ten tweede zullen we bereid moeten zijn om lastige, soms zelfs harde keuzes te maken. Zoals geen enkele surfer elke golf aankan, zo zullen wij moeten leren kiezen welke golven we aan ons voorbij laten gaan en welke niet. Ten slotte moeten we van drenkelingen duikers worden. In plaats van te worstelen met het gevoel overspoeld te worden, moeten we zelf onze koers bepalen. In plaats van onze aandacht te laten versnipperen, moeten we onze aandacht leren richten.

Wil je ook leren surfen? Ik leer het je tijdens een coachtraject. Wil je liever meedoen aan de surftraining? Houd de site in de gaten of laat mij weten dat je interesse hebt.