Relatietips van de experts: “Zelfs bij de Obama’s gaat het ouderschap gepaard met gekibbel” , aldus redacteur Anna van den Breemer van de Volkskrant in een artikel over hoe je je relatie leuk houdt tijdens de tropenjaren. Experts adviseren om tijd voor romantiek te plannen, omdat een relatie snel onderaan het prioriteitenlijstje beland.

 

Plan met z’n tweeën een date.’  Neem afscheid van het idee dat romantiek spontaan moet zijn. ‘ Kinderen zijn er ook niet bij gebaat als ouders emotioneel van elkaar verwijderd raken.’ Het eventuele schuldgevoel over een weekendje weg kun je dus prima pareren onder het mom ‘dit is heel goed voor de kinderen’.

 

Het zette mij aan het denken over mijn eigen relatie en de ups en downs die wij hebben gehad. Niels en ik leerde elkaar tijdens de studie kennen. Ik was 19 en hij 21. Nooit had ik toen kunnen bedenken dat ik met deze man zou blijven en laat staan drie kinderen zou krijgen. In de 17 jaren die we samen zijn hebben we ‘drie gouden regels’ met elkaar ontwikkeld die voor ons echt cruciaal zijn. Als één van de twee niet zo lekker in zijn vel zit, of we leven een tijdje langs elkaar heen, dan brengen deze regels ons altijd weer terug bij elkaar én bij onszelf! 

Relatietips tijdens de tropentijd:      3 Gouden regels

1. Gun de ander waar je zelf behoefte aan hebt

Gun de ander om lekker in zijn vel te zitten en daar actie voor te ondernemen. Gun hem wat hij nodig heeft om de leukste versie van zichzelf te zijn.
Gun hem zijn sportmoment, gun hem zijn avondje uit met de jongens, gun hem zijn slaap. Gum hem wat jij jezelf ook gunt. 
Als de relatie goed zit, dan gunt hij jou dat ook en stimuleert hij je ook om voor je behoefte op te komen! Vaak gaat het bij mannen wat makkelijker dan bij vrouwen. Wij vinden het vaak ook heerlijk om thuis te zijn en hoeven niet zo nodig weg… Maar daar zit ook een boel comfort en gemak achter en gebrek aan energie (want dan moet je weer iets regelen). Maar hoe maak je nieuwe energie? Door er juist op uit te gaan…En hij kan toch helpen om er iets voor te regelen? Jullie relatie én jullie gezondheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, maar je moet er wel individueel ook wat voor doen.

Erger jij je er aan dat hij wéér naar de sportschool gaat? Check eens of die ergernis van jou voortkomt uit een eigen behoefte om die tijd ook te nemen om te gaan sporten.

Michelle Obama leerde een belangrijke les tijdens relatietherapie: ‘Ik was te veel bezig het Barack kwalijk te nemen dat hij work-outs in de sportschool in zijn agenda opnam, om te bedenken hoe ik ook zelf regelmatig naar de sportschool kon gaan’. Misschien is dat het geheim: als ouders moet je elkaar veel gunnen, maar ook je eigen geluk opeisen.

2. Oprechte aandacht is belangrijker dan tijd

Als er een kind is of meerdere, dan heb je gewoonweg minder tijd te besteden aan elkaar. Tijd is schaars geworden. Als ik voor elke vrouw die ik spreek een kwartje kreeg voor de zin ‘ik kom gewoon tijd tekort’, dan was ik nu echt rijk geweest! Natuurlijk is het cruciaal en een basiselement voor een goede relatie om tijd voor elkaar te maken. maar als er wel een behoefte is maar even niet de mogelijkheden of de middelen om samen er op uit te gaan en tijd te maken, vervang dan je tijd door aandacht.

Maak aandacht voor elkaar. Verras hem met iets, doe een beetje extra moeite, luister zonder zelf te vertellen, knuffel extra, maak contact. Echt contact! Aandacht hebben voor elkaar zit hem in kleine dingen en in het uitspreken van waardering naar elkaar. Neem als voorbeeld de afspraken die je met elkaar hebt gemaakt over wie doet wat (bewust of onbewust)… Dan is het vanzelfsprekend dat je je taak uitvoert, maar  dat neemt niet weg dat het fijn is om te horen dat iemand het waardeert en ziet dat je moeite doet. En dat geldt voor twee kanten.

Soms is het lastig om tijd voor elkaar te maken, is de agenda hartstikke vol of de portemonnee om de oppas te betalen leeg… en toch is het belangrijk om ‘dates’ te blijven plannen en leuke dingen met elkaar te doen. Hierdoor blijf je in verbinding met elkaar.

3. Praat vanuit je behoefte

Erger je aan het feit dat hij nooit eens moeite doet om een cadeautje te regelen, of er altijd maar vanuit gaat dat zijn was schoon in de kast ligt, of er brood is voor in de broodtrommels, of dat hij weer een avond op de voetbalclub blijft hangen etc…  Onderzoek bij jezelf welke behoefte erachter ligt. 

Als we moe zijn en druk reageren we vaak nogal primair en vervallen we snel in verwijten zoals jij zou toch de vaatwasser leeghalen, of ga je nou weer een avond weg? En wat krijg je voor reactie hierop, een verwijt terug of een snauw met je bent mijn moeder niet of ik doe al heel veel maar dat zie jij niet… Niet echt een lekkere basis voor een goed gesprek.
Waar heb jij behoefte aan? Misschien heb je wel de behoefte om het huishouden meer te verdelen? Of om dingen uit handen te geven? Of om juist meer het gevoel te hebben dat jullie het samen doen? Of om meer samen te zijn?

Geef aan waar je behoefte aan hebt en spreek dat uit en voorkom dat je in een discussie beland over wie doet wat…

BONUS TIP: Kom samen uit je comfortzone

Kom uit je comfortzone en verras elkaar. Ook ~ Juist als je niet van verrassingen houdt (en graag de controle hebt).
Doe iets wat je allebei nog niet eerder hebt gedaan. Ga samen naar een klimhal, neem een privé boksles, ga paardrijden, volg een yogales, ga naar een hypnotiseur, volg een ijsbad workshop, een relatiesessie, neem een duo massage. Bedenk iets en regel het!

Door uit je comfortzone te komen, doorbreek je patronen, hierdoor komt er een nieuwe energie vrij. Juist als dingen een beetje spannend zijn levert het je megaveel op! 
Dat doorbreken van patronen is belangrijk omdat je daardoor weer anders naar elkaar, naast vaste patronen en naar ‘issues’ kan kijken. Het levert je een frisse blik op.

Op deze foto hebben Niels en ik net een privé boksles gehad op het strand bij ons huis.
Een verjaardagscadeau van mij aan Niels. Aanvankelijk was hij niet zo enthousiast, hij vreesde voor 100 burpees, 50 squats en een brullende trainer- maar niets van dat was waar.
Hij vond het superleuk omdat hij juist getraind werd op een goede bokstechniek, nieuwe combinaties maken en dat met een lekker hoog tempo, waardoor het echt zwaar werd. Hij werd fysiek en mentaal uitgedaagd om uit zijn comfortzone te komen.
Het is zo leuk om samen iets nieuws te leren, in actiestand te komen, elkaar aan te moedigen en daarna bijna giechelend samen weer naar huis te gaan. Trots op onszelf, op de ander en op elkaar. Zie ons hier eens lopen.

 

Kan je nog wel wat extra handvatten voor een goede communicatie gebruiken? Lees dan in de blog ‘Een goed gesprek voeren ~ van verwijt naar verlangen’ hoe je dit kunt doen.