Kernwaarden als vakje van je luiertas.

Een luiertas is niet noodzakelijk, maar wel verrekte handig. Er zitten van die handige vakjes in waar je alle spullen kan bewaren. De speen in het ene vakje, luiers in het andere, etc. Mannen vinden het vaak maar lastig, omdat ze zich rot zoeken, haha. Maar wij vrouwen weten er wel raad mee. En wat als je nou een vakje in de luiertas had waar jij je kernwaarden in kan bewaren. Zodat je ze altijd bij de hand hebt als je ze nodig hebt. Bijvoorbeeld om te helpen om keuzes te maken, of om duidelijkheid te geven in wat belangrijk is voor jou in de opvoeding en voor je eigen leven?

Als je weet wat ze zijn, als jij je er bewust van bent, dan kun je er ook naar leven. Dan kun je keuzes maken die bijdragen aan wat jij belangrijk vindt. Je weet dan bijvoorbeeld dat jij je niet schuldig hoeft te voelen over dat je even alleen wil zijn, of soms liever naar je werk gaat dan een hele dag thuis bent. Je begrijpt dan ook wat er achter die gedachten of gevoelens zit. Bijvoorbeeld dat je hen wil meegeven dat je hard moet werken als je dingen wil bereiken in het leven, om maar iets te noemen.

 

Wat zijn kernwaarden?

 

Jouw kernwaarden zijn de punten waar jij bewust of onbewust naar leeft- of niet. Deze waarden kun je ook wel zien als je ethisch kompas. Het geeft aan wat jij wil nastreven in je leven. Het geeft dus ook een beeld van jouw identiteit. Het zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld, en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen.

Zeggen kwaliteiten vooral hoe je dingen doet, en waar je goed in bent, waarden verklaren waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn dus drijfveren die het waarom van je handelen verklaren. Je krijgt ze mee vanuit je opvoeding, bewust en onbewust en vorm je zelf tijdens je leven. Daarom veranderen deze waarden ook gedurende je leven.

 

Weet jij wat je kernwaarden zijn?

 

Een aantal vragen om je aan het denken te zetten.
Weet jij wat je kernwaarden zijn? Leef je er ook naar?
Wat vind jij belangrijk om je kinderen mee te geven? En wat vind jij belangrijk voor je zelf in het leven?
Wat zijn de kernwaarden van je partner? En hoe komen jullie waarden terug in je gezin? Hebben jullie het daar wel eens over?

Grote kans dat je vaker nee dan ja hebt geantwoord. Het is niet iets waar de meeste van ons heel bewust mee bezig zijn. Het klinkt ook vaak zo zwaar of juist zweverig, “kernwaarden” of “leven naar je missie” en toch vind ik het heel belangrijk. Het helpt mij om belangrijke keuzes te maken en patronen te veranderen in mijzelf en in ons gezin.

 

Mijn kernwaarden

 

Mijn kernwaarden zijn: Plezier, Leergierigheid en Kracht. Daar heb ik voor mijzelf ook werkwoorden aangekoppeld: Inspireren, Dromen en Doen. Het komt voor mij samen in de volgende zin:

Mijn dromen inspireren mij om te blijven leren en vanuit eigen kracht dat te doen waar ik plezier van krijg.

Deze zin helpt mij bij het opvoeden. Want dromen, inspireren, plezier hebben, vertrouwen op je eigen kracht, van je fouten leren, dingen doen en durven zijn allemaal aspecten die ik ook graag door wil geven aan mijn kinderen. Het helpt mij ook enorm om dat kritische stemmetje in mijn hoofd uit te kunnen zetten wanneer ik die niet nodig heb. Als ik lastige keuzes moet maken dan worden ze makkelijker als ik ze naast mijn kernwaarden leg.
Kies je voor het één, dan is de consequentie dat je niet kiest voor het ander. En dat moet je naast elkaar leggen en afwegen tegen je kernwaarden. En dan zal je merken dat het makkelijker wordt om grote zaken te overzien, het belang ervan te voelen en een keuze te maken die bijdraagt aan jouw kernwaarden.

 

Mijn grote besluit, dankzij mijn kernwaarden

 

Alweer enkele jaren geleden besloot ik mijn baan op te zeggen. Ik werkte veel, ik werkte hard en het was nooit goed genoeg. Ik had een leidinggevende die voor mijn gevoel altijd meer vroeg dan haalbaar was. Toen Marie werd geboren verschoven mijn waarden. Waar ik eerst leunde op status en inkomen, ging ik nu leunen op liefde en plezier in mijn gezin. Ik vond het belangrijk om mee te geven dat werken heel leuk is, maar dat kon ik niet meer. Hoe moeilijk ik de keuze ook vond, blijven werken in deze functie, bij dit bedrijf matchte niet meer met wat ik belangrijk vond.
Het beste besluit van mijn leven. Achteraf denk ik wel eens, als ik door was blijven gaan op oude voet en mijn nieuwe waarden verwaarlozend, dan wat ik burn-out thuis komen te zitten…

kernwaarden

Kernwaarden oefening

 1. Voor welk principe of welke waarde ben jij bereid voor gek te staan?

We beginnen met een aantal vragen waar je ter voorbereiding alvast wat over na kunt denken. Dat hoeft niet heel bewust te gebeuren. Laat de vragen een paar dagen door je hoofd ‘sudderen’ en denk er af en toe even over na. Houd pen en papier of telefoon bij de hand en noteer af en toe wat steekwoorden die bij je op komen.

Opdracht 1

Probeer na een aantal dagen de onderstaande vragen kort voor jezelf te beantwoorden (en noteer de antwoorden voor jezelf)

 • Kun je je herinneren wie vroeger jouw helden waren?
 • Wat is “typisch jou”?
 • Waaraan kun je je het meeste storen in deze wereld?
 • Waar kun je je over opwinden?
 • Wat zou je willen veranderen of bijdragen om deze zaken ten goede te wenden?
 • Waar word je enthousiast over?
 • Welke zaken, mensen, ideeën inspireren je het meest?
 • Wat of wie kan jou ontroeren?
 • Waardoor of door wie kun je geraakt worden?

Opdracht 2

 1. Kies uit deze lijst met kernwaarden voorbeelden lijst de 10 voor jou belangrijkste kernwaarden. Vanuit die 10 kernwaarden kies je uiteindelijk de drie meest belangrijke waarden*. Je mag uiteraard ook kernwaarden kiezen die niet op deze lijst staan.

* Vind je het lastig om tot tien of daarna tot 3 te komen, pas dan het volgende toe: Pak 10 ‘geeltjes’ of stukjes papier en schrijf iedere kernwaarde op 1 apart papiertje. Leg nu de 1e kernwaarde neer en vergelijk deze met de 2e kernwaarde. Als je moest kiezen tussen deze twee, welke zou dat zijn? Leg deze vervolgens bovenaan. Pak nu de volgende kernwaarde en vergelijk deze met de kernwaarden die je al hebt liggen totdat je een top 10 hebt van de voor jouw belangrijkste kernwaarden. Deze top 10 is jouw waardenperspectief, met de belangrijkste waarden bovenaan.

Verdieping – kernwaarden

Focus sessie

 • Wil jij eens sparren over wat je echt belangrijk vindt en hoe je dat meer in je (gezins)leven kan integreren?

Vraag dan een gratis focus-sessie aan.

Meer informatie over de Focus sessie.


Het geheim van een Urban Mom

 • Wil jij weten wat echt belangrijk voor jou is en daarnaar leven?
 • Meer energie hebben, minder stress ervaren, meer genieten en leven in het Hier en Nu?
 • Krachtige keuzes maken die goed zijn voor jou en voor je gezin?
 • Opvoeden vanuit vertrouwen, creativiteit en speelsheid in plaats van vanuit controle en ongezond perfectionisme?
 • De tools in handen hebben om werk en gezin relaxter te combineren?
 • Kortom, de leukste versie van jezelf zijn?

Schrijf je dan in voor de avondtraining “Het geheim van een Urban Mom”.
In 4 avonden leer je controle en perfectionisme loslaten, Ja zeggen tegen jezelf en nee tegen anderen, Krachtige keuzes maken, ‘Aandachtsmanagement’, en nog veel meer…

 Klik hier voor meer informatie

7 verrassend eenvoudige tips

Ontvang ze direct in je mailbox om vandaag nog mee aan de slag te gaan!

Check je mailbox voor de 7 tips!

De Urban Mom Weekplanner

Ontvang de gratis planner direct in je mailbox om vandaag nog mee aan de slag te gaan!

Check je mailbox voor weekplanner in 2 verschillende stylen!

Gratis Urban Mom Balanstest©

Meer balans voor relaxte moeders

-

Met de Urban Mom Balanstest© laat ik je zien wat jouw grootste bottleneck is op dit moment.
 Als je in balans bent dan heb je meer geduld, geniet je en voel je je gelukkig. Na de test ontvang je direct 
3 praktische handvatten!

You have Successfully Subscribed!